Herstelwerkzaamheden

Herstelwerkzaamheden

In 2009 werd gestart met de herstelwerkzaamheden van de twee transeptramen aan de noordzijde en de ramen van het priesterkoor. Deze werkzaamheden vormden fase 2 van de noodzakelijke herstelwerkzaamheden.


Voor het water- en winddicht houden van het kerkgebouw werd een derde fase voorbereid.


In 2019 tenslotte werd de vieringstoren gerestaureerd.

Tweede fase

De beide transeptramen werden succesvol afgerond: alle montantstenen van de 12 meter hoge ramen werden volledig vervangen alsook de brugijzers en niet te vergeten de harnassen van de roosvensters. Het uitnemen van de glas-in-lood panelen en het afbreken van de montanten vroeg regelmatig om innovatieve oplossingen om de risico’s bij herstel te beperken. Zo werden de zeer wankele montanten “gespalkt” alvorens ze te demonteren en werd het hele roosvenster met stalen balken onderstut voordat de daaronder liggende vensters werden gedemonteerd. Gemeentelijk toezicht sprak haar bewondering daarover meerdere malen uit.Derde fase

Voor het water- en winddicht houden van het kerkgebouw werd een derde fase voorbereid, in nader overleg met Monumentenwacht, Bouwbureau Bisdom en het Bureau Monumenten van de gemeente Nijmegen. Noodzakelijk was een compleet herstel van het noordwest vlak van de koepel: het dakbeschot werd volledig vervangen. Helaas konden bij gebrek aan financiën geen leien worden aangebracht. Met shingles werd een zodanige noodvoorziening getroffen dat mogelijk in de toekomt deze kunnen worden vervangen door leien. Tevens werden klimhaken en toegangsluiken aangebracht ten behoeve van de inspecties van de Monumentenwacht. Bovendien werden de kilgoten volledig gerepareerd en de zakgoten en langsgoten vernieuwd.

Glas-in-lood

Foto's Glas-in-loodRestauratie vieringstoren 2019


Maandagmiddag 13 mei vond de afronding van de restauratie plaats. De firma van Tienen heeft hier ruim 7 maanden aan gewerkt. De volledige beschrijving van dit proces, geschreven door Rob van Woerkom, vindt u door op deze link te klikken.

Met Ton het dak op...Met dank aan...


Aannemersbedrijf Van Tienen, Nijmegen


Glasatelier Hagemeier, Tilburg
Dakbedrijf Hermsen, Beuningen.

Lastechniek Janssen, Wijchen

Restauratie- en dakbedrijf F.Bogaerts, Ravenstein

Monumentenwacht Gelderland

Giesbers Bouw uit Wijchen