Iconen Vasten 2015

5 maart ZONDE door Joka Feenstra en Jan Zuiker

 

Antonius van Paduagemeenschap Nijmegen

 

Iconen in de Vastentijd

 

De verhalen over de gebeurtenissen uit het leven van Jezus komen tot ons via de woorden uit de Schrift. We willen dit jaar de evangelieteksten van de Veertigdagentijd en de Goede Week verbinden met iconen uit de wereld van de kunst, afkomstig uit de oosterse kerk, waar ze in de liturgie een belangrijk plaats hebben. Met het kijken naar zo’n beeld dat ons vertelt uit het leven van Jezus, kun je ook iets overbrengen wat dikwijls met woorden moeilijker te zeggen valt.

 

Kijken in stilte....

 

Een icoon wil in enkele trekken schetsen wat in het afgebeelde onderwerp voor ons belangrijk is en hoe Gods werkzaamheid als het ware daaruit voor ons kan oplichten. In stille donkere kerken met veel kaarslicht kijken naar iconen is vooral ook een oproep tot eerbied. Een icoon kijkt jou altijd aan, en laat je beseffen dat je hier in Gods aanwezigheid vertoeft en dat Hij met zijn genade in jou zijn werk wil doen. Daarom willen de makers van iconen ons met hun kunst overbrengen dat je vooral in stilte moet kijken, het verhaal op je in laten werken. Dan ontdek je zelf wat het verhaal met jou doet.

 

 

 

 

Beproeving in de woestijn

 

Zondag 22 februari: icoon geschilderd door Willem Pelser bij de Evangelielezing Marcus 1, 12-15.

Op deze icoon wordt het kwaad afgebeeld in de vorm van een duivel die Jezus in de woestijn wil verleiden.

Verheerlijking op berg Tabor

 

Zondag 1maart: icoon geschilderd door Maria Nolet bij de Evangelielezing Marcus 9, 2-10

 

Op deze icoon wordt de verheerlijking op de berg Tabor uitgebeeld

De tempel die in 3 dagen wordt afgebroken

 

Zondag 1maart: icoon geschilderd door Maria Nolet bij de Evangelielezing Johannes 2, 13-25

Het kruis

 

Zondag 15 maart: icoon geschilderd door Maria Nolet bij de Evangelielezing Johannes 3,14-21. De icoon verbeeldt de betekenis van het kruis als teken van ondergang en dood en tegelijkertijd opstanding en leven.

Copyright 2014 Antonius van Paduaparochie Nijmegen